Lease informatie aanvragen

Overzicht van de belangrijkste leasebegrippen

Wanneer u zich verdiept in leasing en de voordelen daarvan, komt u ongetwijfeld onbekende begrippen tegen. Daarom geven we bij de belangrijkste termen een korte uitleg.

Operationele Lease

Voordelen van Operationele Lease

Bij operationele lease wordt u geen juridisch of economisch eigenaar van de bedrijfsmiddelen. De Belastingdienst ziet u dan ook als huurder. De lease maatschappij koopt de bedrijfsmiddelen en blijft aansprakelijk. Deze leasevorm heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • U hoeft geen grote investeringen te doen, omdat de Lease maatschappij bedrijfsmiddelen koopt. Hierdoor houdt u meer werkkapitaal over voor uw dagelijks werk.
  • Operationele Lease is goedkoper dan de bedrijfsmiddelen zelf aanschaffen. Door de korte looptijd is het totale leasebedrag lager dan de prijs van de bedrijfsmiddelen.
  • U hoeft geen leningen af te betalen. U bouwt dus geen vreemd vermogen op met Operationele Lease.
  • Aan het einde van de leaseperiode geeft u de bedrijfsmiddelen terug. De lease maatschappij blijft eigenaar, dus u loopt geen economische risico's. Bijvoorbeeld door waardevermindering van de bedrijfsmiddelen.

 

De Belastingdienst ziet u bij operationele lease als huurder. Dat levert u een aantal fiscale voordelen op.

Financial Lease

Voordelen van financial lease

Bij financial lease betaalt u de aankoopsom van de bedrijfsmiddelen – plus de rente – in vaste maandelijkse termijnen terug. Deze constructie is vergelijkbaar met een zakelijke lening, met als belangrijk voordeel dat financial lease een stuk flexibeler is:

  • U bepaalt zelf de hoogte van de aanbetaling en de slottermijn. Zo heeft u invloed op uw maandelijkse aflossing.
  • Uw bedrijf is economisch eigenaar van de bedrijfsmiddelen. Daardoor kunt u deze tijdens de leaseperiode op de balans zetten. Bovendien kunt u de rente en afschrijvingskosten aftrekken van de belasting. Ook komt u in aanmerking voor investeringsaftrek en andere fiscale voordelen.